hide

Жанет 45 ви кани на премиера

на книгата „Записки на блокадния човек" от Лидия Гинзбург

Превод от руски Здравка Петрова
Оформление Милена Вълнарова
Поредица „Памет“ 

27 януари 2022, четвъртък, 18:30
Галерия Credo Bonum, София, ул. Славянска 2

Представят Георги Тенев, Красимир Лозанов и Манол Пейков

„Съществува огромно количество източници на блокадното интелектуално писане, но сред тях Записките на Лидия Гинзбург са гениално написаните."
– Полина Барскова, поет и филолог

Споделете с приятел!

 „Лидия Гинзбург не се страхуваше да разкаже цялата истина за човека. Затова и нейните  „Записки на блокадния човек", с техния почти биологически реализъм, си остават най-страшният текст, писан някога за блокадата.

Беше уникален мислител. Не се страхуваше от нищо. Живя тежък живот в безумна страна и самотна старост, но имаше своята работа, както и невероятна, изумителна мъдрост. „Живях без хипнози“, – беше казала веднъж. Учеше своите читатели да бъдат свободни от страхове и лъжи. Победи не само ужаса на живота, но – доколкото й бе възможно – и ужаса на смъртта."
– Дмитри Биков, писател и литературен историк

 „Съществува огромно количество източници на блокадното интелектуално писане, но сред тях "Записките" на Лидия Гинзбург са гениално написаните. Като филолог тя включва в своите наблюдения елементи от експертизата на психолога и социолога, а остроумията й в духа на Вяземски се редуват с литературоведски анализ, на който са я учили Тинянов и Шкловски."
– Полина Барскова, поет и филолог

 „Доколко е тънка мембраната, разделяща „нормалното“ от „ненормалното“, демонстрира опитът на която и да е война. Човекът е природен убиец, у него тъмното е постоянно в движение. За да се разделим с илюзиите за себе си, достатъчно е да прочетем  „Записки на блокадния човек"."
– Андрей Тесля, руски историк

Вход свободен, със зелен сертификат.