hide

13.00 лв.
11.70 лв.
 

Зимни слънчогледи

Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
13.00 лв.
Брой страници
52
Издадена на
10.2019
ISBN
978 619 186 516 1

Баба Лил събужда интереса на малката Тони към рисуването и скоро това става любимото й занимание. По-късно момичето вече печели награди на конкурси по живопис и мечтае да стане известна художничка като майка си. Но един ден се оказва, че трябва да напусне къщата на баба Лил и да бъде настанена в специален Дом. Тони се успокоява с мисълта, че ще остане там само две седмици. Но минават месеци... Дали някой ще я потърси? Дали Тони отново ще получи внимание и обич? Ще може ли да рисува и да сбъдне мечтите си?

 

Думи за „Зимни слънчогледи“ в страницата  ПО НЕЙНИТЕ РАФТОВЕ

...Има ли лесен начин да заговориш с дете на трудни теми? А да му ги покажеш като естествена част от живота? Винаги ми е било по-трудно да говоря с дъщеря ми по важни теми без да имам контекст. С някои житейски въпроси тя все още не се е сблъсквала от личен опит, но аз искам тя да познава и по-трудната страна на живота. Затова обичам книгите на Анета Дучева… и не само затова.

... 

Знам защо ѝ харесаха „Слънчогледите“, както тя ги нарича. Защото главната героиня и е дете, с което моето дете се припозна – в любовта към рисуването, в общуването с бабата, в детските преживявания в големия свят на възрастните. Също така историята открехна врати в детското ѝ съзнание, които досега стояха притворени и я накара да се замисли по теми, които са за пораснали. Тя задаваше въпроси и разговаряше спокойно за трудния живот на главната героиня, за реакциите и поведението на околните възрастни, за качествата на Тони сама да се пребори и да се превърне в опора за другите...

Целия текст прочетете на bookshelvesforchildren

 

„Вчера вечерта таткото на Радост успя да стигне до „Сиела“ и се сдобихме със „Зимни слънчогледи“. Днес Радост стана с мисълта за книжката, толкова е внимателна с нея, гали я, радва й се и само иска да я чете. В междучасията, вместо да почива, чете. Казвам й, че трябва да се разтоварва. Не иска и да чуе - книгата била много интересна. Вече е на шестнадесета страница“.

Катя Чапарова - майка на Радост от първи „Б“ клас ОУ „Йордан Йовков“ , Варна 

Ето как Малката Радост представя книгата „Зимни слънчогледи“ във видеото в канала на Detski Knigi (26 Apr 2020) 

 

„Историята на Тони е една история за личностното развитие, осъществено в най-трудните за едно дете условия

Миряна Вълчева - майка на Петьо от първи „Б“ клас ОУ „Йордан Йовков, Варна

 

„Темата за нещастията и тъжните преживявания на Тони не натъжиха Борис. Той приема всичко спокойно, като нещо нормално. Вкъщи се говори свободно и открито по тези теми: загуба на близък, трагедии, нещастия... не крием нищо. /Преди два месеца, през януари тази година почина дядо му./ Не сме скрили нищо от него. Обсъждаме и обясняваме. Затова, според мен, той приема книгата нормално.

Христина Евстатиева-Маврева - майка на Борис от първи „Б“ клас ОУ „Йордaн Йовков“, Варна