hide

13.99 лв.
12.59 лв.
 

Фирмин

Автор
Превод от
английски език
Редактор
София Несторова
Поредица
Корица
Мека корица
Корична цена
13.99 лв.
Брой страници
216
Издадена на
09.2009
ISBN
978 954 491 551 3

 

Роден в мазето на една книжарница и принуден да се бори за храна с по-едрите си и подли братя, плъхът Фирмин започва да поглъща това, което го заобикаля. Скоро разбира, че източникът му на храна го е дарил със способността да чете. Това откритие го изпълва с неутолим глад за повече книги и доста неприсъщо за плъх усещане за света и неговото собствено място в него. Докато обикаля мрачните улици на западащия бостънски квартал през 60-те години на ХХ век в търсене на любов и разбиране, неговото вълнение, самота, страх и самоосъзнаване стават забележително човешки и неоспоримо трогателни. След поредица от нещастия на фона на градския упадък, Фирмин навлиза все по-дълбоко в своя въображаем душевен свят – мястото, където Джинджър Роджърс го държи в прегръдките си. 

Блестящо оригинален и богато алегоричен, романът “Фирмин” е изпълнен с очарование и горестен копнеж по един свят, който разбира изкупителната сила на литературата и милее за западналите театри, уникалните герои и претрупаните книжарнички.

"Тази книга лежи на библиотеката ми от близо година. Винаги съм изпитвал интерес към нея, но едва днес импулсивно я грабнах и изчетох почти на един дъх. Вярвам, че това е моментът, в който тя е решила да ми се представи. За което съм благодарен. Един (буквално) книжен плъх намери своето място в сърцето ми.
Огледайте се, може би "Фирмин" скоро ще се представи и пред вас?"

Прочетете целия текст на Димитър Аврамов в раздела "отзиви" за книгата. 

"В този оригинален и честен до болка химн-прослава на мъките и радостите от литературата, Сам Савидж вплита собствените си съмнения и копнежи в незабравимия образ на плъха Фирмин.”

Publishers Weekly

Фирмин е герой от дикенсов тип... със сардонични нюанси от Вонегът и същата ясно изразена нежност... Савидж е уловил дълбоката трагедия на един свят, в който артистичните импулси коленичат пред булдозерите... Един трогателен роман, плод на изключително творческо въображение.”

Los Angeles Times Book Review

Всеки, обичащ книгите, ще иска да има “Фирмин” в своята библиотека."

Джанис Фрейм, Book Buffs, Ltd.

“Освен задълбочено изследване на отчуждението и покъртителната незабележимост на аутсайдера, “Фирмин” също така е и проницателен коментар на състоянието “човек” в едно непрестанно променящо се общество. Въображението на Савидж изплита една подобна на сън приказка, на места смешна и потресаващо трогателна, искрено чудата, но в същото време и напълно достоверна, която със сигурност ще предизвика усмивка на дълбоко задоволство по лицата на читателите.”

Barnes & Noble

Прекрасно! “Фирмин” е книга, която е написана за Читателите, тоест за хората, които имат страст към книгата и за които книгите са толкова истински, колкото всичко друго в живот. И дори по-истински. ”

Дона Леон

"Фирмин е увлекателна и затрогваща по необичаен начин история на един меланхоличен и интелектуален плъх. Тя ни показва артиста у плъха и плъха, дремещ във всеки артист. "

Minneapolis Star Tribune

Сам Савидж е роден в Южна Каролина, а в момента живее в Мадисън, Уисконсин. Завършил е университета “Йейл” с докторска степен по философия и е преподавал там за кратко. Работил е като монтьор на велосипеди, дърводелец, търговец на риба и печатар. „Фирмин“ е първият му роман, който печели всички награди за дебют (дори Наградата на търговците на книги за 2007 г.), има 5 звезди в Amazon и невероятна мрежа от ентусиазирани читатели. Вторият му роман „The Cry of the Sloth“ бе издаден в САЩ в началото на септември 2009 г.

Още за книгата и нейния автор можете да прочетете тук:


"Фирмин" е Книга на Американската библиотечна асоциация за 2006 г.,
Избор на читателите от литературен блог LITBLOG CO-OP за есен 2006 г.,
Книга на SENSE PICK за юли 2006 г.,
Избрано за 2006 г. на BOOK SENSE,
Топ дебют на списание LIBRARY JOURNAL
В превод на Надежда Радулова и с илюстрации на Фернандо Кран