hide

18.00 лв.
15.30 лв.
 

Знамена и ключове: поетика на епиграфа

Автор
Превод от
Български език
Редактор
Доц. д-р Дарин Тенев (научен редактор, 2022), доц. д-р Зелма Каталан, доц. д-р Йордан Евтимов (научни рецензенти, 2022))
Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
18.00 лв.
Брой страници
212
Издадена на
04.2022
ISBN
978 619 186 706 6
Тегло
214 g

„Знамена и ключове“ е изследване за приключенията на епиграфа, неговата форма, функциите му, употребите му. Увлекателно написано и с вдъхновяващо внимание към детайла, то повежда из историята на английската и българската литература и я разкрива в непозната досега светлина. Кой първи използва епиграф към свое произведение? Каква е ролята на епиграфите от антич­ни поети, какво е мястото на епиграфите от съвремен­ни автори? Имало ли е мода на епиграфа? Дали епиграфът казва нещо за смисъла на произведението, или препраща навън, към неговия контекст? Като стъпва върху огромна по обем литература. Ангел Игов предлага евристичен инструмент, за да отговори на тези и други въпроси и да разгърне своята интригуваща поети­ка на епиграфа.
Дарин Тенев

Върху герба на Ватикана са изобразени два ключа: златен, който е ключ за рая, и сребърен, който е ключ за Земята. Досега единствено знамето на тази държава събираше в едно ключовете и знамето. Но едното като част от другото. Изследването на Ангел Игов не без ирония се занимава с всевъзможни аспекти на онази част от един текст, която можем да забележим години след първия прочит, който сме му направили. И тогава, без да си даваме сметка, виждаме там знаме или ключ. Поне така твърди тази книга. С това тя отваря нови възможности за преосмисляне и на британската, и на българската литература, с чиито артефакти борави изкусно и с вниманието и търпението на Ханибал Лектър от романа на Томас Харис или на Джон Доу от филма „Седем“ на Дейвид Финчър.
Йордан Ефтимов