hide

18.00 лв.
16.20 лв.
 

Луничави разкази

Редактор
Красимир Лозанов
Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
18.00 лв.
Брой страници
208
Издадена на
12.2023
ISBN
9786191868575

„Луничави разкази“съдържа двадесет истории, писани през последните три години. Едни от тях ще Ви разсмеят, други ще Ви натъжат, доколкото смехът и тъгата са главни ингредиенти на този сборник, а защо ли не и на живота ни извън книгата.

Здравка Евтимова (р. 1959, Перник) е носителка на редица литературни награди, сред които Златен ланец, Чудомир, Блага Димитрова, Балканика, Роман на годината 2015 на Националния дарителски фонд 13 века България (за „Една и съща река“). През 2019 г. на Здравка Евтимова е присъдена Националната литературна награда Христо Г. Данов – за цялостен принос към българската духовност, а през октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия я избират за своя любим български
автор.

Последният ѝ роман „Резерват за хора и вълци“ бе отличен с Цветето на Хеликон като най-продаваната книга в книжарската верига през 2022 г. Романи и сборници с разкази на Здравка Евтимова са публикувани не само в България, но и в САЩ, Великобритания, Гърция, Канада, Израел, Италия, Китай, Франция, Сърбия, Северна Македония, Словения.

***

От разказа МИЛЕНА КАВГАТА

Целият им род е крив – от бебето до най-дъртия, умът – тел, дето не се превива, нито се чупи, само ръждясва. Това са те. Дядо ѝ се казва Андон, все начумерен, като че някой е запалил купчина тор в главата му и наоколо пуши, та се не търпи. И като се родило детето, как да го кръстят? Не Антонина, не Антония, ами Анда. То хубаво Анда, но семенцето под името не струва.
Напънала се госпожица Анда, та сварила сапун – сама го къкрила, сама го рязала на калъпи. То не сапун, ами злост – сложила го в една щайга и на всеки калъп издълбала букви, та написала „Бившият“.
Помислете какво ще си миете с вашия бивш, дами.
Нагла, та горчива Анда – и като минава край нашата къща, моля ти се, пита:
– Милена, как е Калоян? Ще му предадеш ли, че съм го търсила?
Калоян е моят син – фокусирам вниманието върху този факт, за да лъсне категорично що за крив корен е тя.
– Защо – казвам – си го търсила?
– За да му дам този сапун – подарък от мене – и тя ми подава един калъп, на който е изкопала с печатни букви „Бившият“. – Нали се сещаш какво мръсно пране можеш да избелиш с това? – намеквами Анда.
Добре че съм възпитана жена, та не ѝ казвам в прав текст: „Я се виж колко си дебела“.
– Значи Калоян вече ти е бивш? – заключавам
тънко.
– Да, точно така – потвърждава тя.
– А ти си дебела! – лая аз.
Тогава тя млъкна, а да млъкне някой от Андоновия род, е все едно от червей да издоиш мляко – тоест никога. Очите ми са малко слаби, та може и да съм се заблудила – сълза ли лъсна по клепките на
Анда? Колкото ще се просълзи котлонът, на който варя боб, толкова ще се просълзи тя.
– Да – казах аз. – Дебела.
Тя се завъртя, обърна ми гръб – честно, едричка беше, но те от техния род са такива – месо им дал господ, и гърла. Баща ѝ Дачо например, като пийне и викне, се чува от Перник направо на Централната гара в София; ако е замръзнала Струма, ледът се раз- пуква. Ако дядо ѝ Андо се напие и зине да пее – това аз с очите си видях, защото вишната е в моя двор – разцъфна пустата вишна, от песента на тоя пияница цветчетата ѝ се разтвориха до едно.
– Тогава – досети се Анда – дай ми сапуна обратно. Синът ти няма да ми е бивш.
Тук е точното място да кажа, че макар и мой единствен син, Калоян е глупаво момче, щом накланя ума си към Анда. Вярно е, пътува повече от моряците – днес е в Радомир, утре е в Търново, а вдругиден – в Ивайловград.

...

Прочетете откъс тук!