Автори / Мария Илиева

Мария Илиева

Мария (Маша) Илиева е родена в София. Започва да се занимава с балет от 8-годишна. На 10 години е приета в Държавното Хореографско Училище – София в класа на примабалерината Цвета Джумалиева. Следващата година Маша е изпратена като особенно талантливо дете да продължи образованието си в световноизвестната Академия “Ваганова” в Санкт Петербург (тогава Ленинград).
След завършване на образованието си е приета в кордебалета на Софийска Народна Опера. Още от първия сезон й е поверена солова изява в балета “Дон Кихот”. През следващите години танцува солà във всички балети от репертоара на Операта.
Печели конкурси в Добрич, Национална среща на младите таланти (1985) и Варна, Международен балетен конкурс (1986).
Следва първата главна роля – Маша от балета “Лешникотрошачката” където е избрана лично от Юрий Григорович (тогава директор на Болшой балет).
От 1990 година М. Илиева е назначена за примабалерина. Оценена е от публиката и критиката като балерина с изрядна техника и особенно силно артистично присъствие. Създава по свой начин образите на Одета – Одилия, Жизел, Силфида, с което допринася за осъвременяването на тези роли. Най-добрите й роли са Жизел, Китри - “Дон Кихот” и мадам Ортанз в “Зорба гърка”.
Паралелно със сценичната си дейност Мария Илиева се изявява успешно и като балетен педагог. Нейни ученици печелят престижни награди в Люксембург, Варна, Добрич.
От 2000 година е магистър по балетна режисура и педагогика. Води лекции в Държавна Музикална Академия – София.
В периода 2001-2003 г. е художествен ръководител на Националния балет – София. В този период българскят балет за първи път се среща с творчеството на Баланчин, поставя се оригиналната постановка на “Силфида”, дава се възможност на млади хореографи да творят на професионална сцена.
През 1995 година създава своя балетна школа “М. Илиева”.
През 2000 година регистрира трупата “Младият балет на България”, с която осъществява няколко турнета в страната и едно участие на фестивала “Охридско лято” в Македония.