Автори / Елиане Брум

Елиане Брум

Елиане Брум е бразилска писателка, разследваща журналистка и документалистка, родена през 1966 г. в Ижуи, град в щата Рио Гранде ду Сул, потомка на италиански емигранти от Северна Италия. С бунтарски дух, ражда твърде млада дъщеря си, но отказва да се омъжи и я отглежда като самотна майка. Дипломира се в Католическия университет в Рио Гранде ду Сул през 1988 г. Работи 11 години като репортер в изданието Zero Hora в Порто Алегре и още 10 като специален репортер в списание Época, където е ангажирана и и като колумнист.
От 2013 г. списва колонка на португалски и испански в El País, публикува текстове и в британския The Guardian. Носителка е на над 40 национални и международни журналистически награди, сред които Наградата на Краля на Испания и Inter-American Associated Press Award. През 2008 г. получава Специалната журналистическа награда на ООН.
През 2017 г. се премества в град Алтамира, щата Пара, на брега на река Шингу, приток на Амазонка, и навлиза в множеството реалности на най-голямата тропическа гора на планетата, опустошавана от безогледната човешка дейност.
През 2022 г. създава триезичния журналистически сайт Sumauma със седалище в Алтамира, заедно със съпруга си Джонатън Уотс, главен редактор за околната среда в
The Guardian.
Понастоящем Елиане прекарва по-голямата част от годината в Алтамира и работи като журналист на свободна практика по дългосрочни проекти, свързани с коренното население по долината на Амазонка и в покрайнините на Сао Паоло.
Автор е на пет сборника с репортажна документалистика и един роман. Банзейро окотò е последната ѝ книга, в която пламенно преплита лични истории и журналистически разследвания в защита на Амазония – мястото, което е избрала за свой дом и с чието спасяване е лично ангажирана.